Laadpaal met loadbalancing: hoe belangrijk is dat?
Het aantal elektrische auto’s op de Nederlandse weg gaat de aankomende jaren blijven groeien. Vanaf 2030 wordt er zelfs een expotionele groei verwacht door ElaadNL. Dit heeft te maken met dat de Europese Unie het verboden heeft om per 2035 nieuwe auto’s te verkopen op fossielebrandstof. Ook verwacht ElaadNL dat er betaalbaardere modellen op de markt gaan komen en de prijzen van de accu’s gaan dalen. Dit zal ook zorgen voor een toename van elektrische auto’s.
Met de groeiende populariteit van elektrische voertuigen wordt ook de vraag naar slimme laadoplossingen steeds groter. Een laadpaal met loadbalancing speelt hierbij een cruciale rol in het optimaliseren van het laadproces en het voorkomen van overbelasting van het elektriciteitsnet.
In deze blog gaan we dieper in op waarom dynamic load balancing belangrijk is bij een slimme laadpaal, hoe het werkt en wat de voordelen ervan zijn.
Waar is een dynamic load balancing voor?
Het elektriciteitsnetwerk heeft een beperkte capaciteit en kan overbelast raken als er te veel elektriciteit tegelijkertijd wordt gevraagd, vooral tijdens piekuren. Dynamic load balancing zorgt ervoor dat de beschikbare elektrische belasting gelijkmatig wordt verdeeld over verschillende apparaten, waaronder een slimme laadpaal. Dit voorkomt overbelasting, maar kan ook voorkomen dat de stoppen doorslaan.
Conclusie, een laadpaal met loadbalancing zorgt voor een stabiele werking en aanvoer van stroom.
Wat is dynamic load balancing?
Loadbalancing is dus het proces waarbij de aanvoer van stroom naar verschillende apparaten wordt gereguleerd om een evenwichtige belasting van het elektriciteitsnetwerk te behouden. Bij een slimme laadpaal betekent dit dat de laadsnelheid automatisch wordt aangepast op basis van de beschikbare capaciteit van het netwerk en de totale elektriciteitsvraag op dat moment.
Hoe werkt het?
Een slimme laadpaal met load balancing functionaliteit communiceert met het elektriciteitsnetwerk en ontvangt informatie over de beschikbare capaciteit en de vraag naar elektriciteit. Op basis van deze informatie past de laadpaal de laadsnelheid van het aangesloten voertuig aan, zodat de totale belasting binnen de grenzen van het netwerk blijft.
Zijn er essentiele zaken nodig in mijn meterkast?
Bij het installeren van een slimme laadpaal met load balancing functionaliteit kunnen er aanpassingen verreist zijn in de meterkast. Het hangt van verschillende zaken af.
Heeft de meterkast voldoende vermogenscapaciteit? Is de meterkast voorzien van de benodigde aardlekbeveiligingen? Beschikt de meterkast over een slimme meter? Dit zijn enekel punten waar je rekening mee dient te houden.
Onze eigen gecertificeerde installateurs kunnen beoordelen wat er nodig is om de installatie professioneel uit te voeren.
Voordelen van een laadpaal met load balancing
- Voorkomt overbelasting: Loadbalancing voorkomt overbelasting van het elektriciteitsnetwerk door de elektriciteitsvraag gelijkmatig te verdelen. Jij kan veilig je auto opladen en gebruik maken van alle andere elektrische apparaten
- Optimaliseert laadproces: Loadbalancing optimaliseert het laadproces door de laadsnelheid aan te passen op basis van de beschikbare capaciteit, waardoor het laden efficiënter wordt.
- Met zonne-energie laden: Door de slimme techniek achter dynamic load balancing kun je instellen dat de laadpaal de auto eerst moet opladen met eigen zonne-energie. Is dat niet genoeg om de auto te laden? Dan vult het systeem het automatisch aan met energie vanuit het net.
Is een laadpaal met loadbalancing verplicht?
Hoewel load balancing geen absolute vereiste is, biedt het wel aanzienlijke voordelen op het gebied van stabiliteit, efficiëntie en betrouwbaarheid. Wij bevelen het daarom sterk aan om te kiezen voor een laadpaal met loadbalancing.
Interesse in een afspraak? Vraag dan direct een adviesgesprek of en vrijblijvende offerte aan.
We stellen je voor aan Paul Dirksen, mede-oprichter van Solar Evolution en een erkende pionier in het veld van hernieuwbare energietechnologieën. Met ruim 5 jaar ervaring in de solar-industrie, combineert Paul een rijke expertise met een passie voor innovatie en duurzame ontwikkeling.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
Optimisme in Zonne-Energie: Een zonnige toekomst ondanks onzekere tijden
Er is alle reden tot optimisme over de toekomst van zonne-energie.
Verhoog je woonwaardering met zonnepanelen
Door hogere scores op het energielabel kunnen verhuurders hun woonwaardering verhogen.
Waarom Zonnepanelen nog steeds een slimme investering zijn in 2024
Hoewel de terugverdientijd mogelijk iets langer wordt, blijven zonnepanelen rendabel