Feiten en fabels over energieopslag

Paul Dirksen
5 min lezen
June 10, 2024

Over duurzame energie wordt veel geschreven en elke dag verschijnen er weer nieuwe artikelen. Laten we enkele veelvoorkomende beweringen over energieopslag, thuisbatterij, bespreken en beoordelen of ze feitelijk zijn of een fabel.

1. Thuisbatterijen zijn alleen nuttig als je zonnepanelen hebt.

Fabel: Hoewel thuisbatterijen vaak worden geassocieerd met zonnepanelen om overtollige zonne-energie op te slaan, kunnen ze ook worden gebruikt zonder zonnepanelen. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om goedkope elektriciteit 's nachts op te slaan en tijdens piekuren te gebruiken, wat kan helpen om de energierekening te verlagen. Of zelfs winst te maken. Lees meer informatie in onze blog over een thuisbatterij als verdienmodel.

2. Thuisbatterijen zijn milieuvriendelijk en veroorzaken geen vervuiling.

Feit: Thuisbatterijen die gebruikmaken van lithium-ion technologie zijn over het algemeen milieuvriendelijk tijdens hun gebruiksfase, omdat ze geen directe uitstoot van broeikasgassen veroorzaken. Echter, de productie en recycling van batterijen kunnen impact hebben op het milieu vanwege de gebruikte materialen en energie-intensieve productieprocessen.

3. Thuisbatterijen zijn te duur en verdienen zichzelf nooit terug.

Fabel: Hoewel de initiële investering hoog kan zijn, kunnen thuisbatterijen op de lange termijn geld besparen. Maar ook kan je geld verdienen met een thuisbatterij, doordat je kan deelnemen aan de energiebeursmarkt.

4. Thuisbatterijen kunnen volledig off-grid leven mogelijk maken.

Het antwoord op deze bewering ligt in het midden. Hoewel thuisbatterijen het mogelijk maken voor huishoudens om voor een groot deel onafhankelijk te worden, heb je wel altijd te maken met de ontwikkelingen op het elektriciteitsnet. Dit komt doordat de meeste huishoudens nog steeds afhankelijk zijn van het net voor elektriciteit tijdens langdurige periodes van weinig zonlicht of wind.

Maar je wordt wel degelijk onafhankelijker. Niet meer afhankelijk van je energieleverancier, geen extra kosten zoals terugleverkosten en jij bepaalt waar je de zelfopgewekte zonne-energie voor gebruikt.

5. Het installeren van een thuisbatterij verhoogt automatisch de waarde van je huis.

Fabel: Hoewel thuisbatterijen kunnen worden gezien als een aantrekkelijke functie voor potentiële kopers en de energie-efficiëntie van een huis kunnen verbeteren, is er geen garantie dat het installeren van een thuisbatterij automatisch de waarde van je huis verhoogt. De waarde ervan kan afhangen van verschillende factoren, waaronder de lokale marktomstandigheden en de leeftijd en staat van de batterij.

Paul Dirksen
Solar Evolution

We stellen je voor aan Paul Dirksen, mede-oprichter van Solar Evolution en een erkende pionier in het veld van hernieuwbare energietechnologieën. Met ruim 5 jaar ervaring in de solar-industrie, combineert Paul een rijke expertise met een passie voor innovatie en duurzame ontwikkeling.

Meer nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Zonnepanelen
Blog

Waarom Zonnepanelen nog steeds een slimme investering zijn in 2024

Hoewel de terugverdientijd mogelijk iets langer wordt, blijven zonnepanelen rendabel

Zonnepanelen
Blog

Dak Vernieuwen? Laat Zonnepanelen Deskundig Herinstalleren door Solar Evolution!

Bij dakrenovaties is het essentieel om de zonnepanelen tijdelijk te verwijderen.

Thuisbatterij
Blog

Terugleverboetes, hoger vastrecht, uitgeschakelde omvormers en het einde van salderen in zicht: wat nu?

Steeds meer energieleveranciers brengen kosten in rekening voor het terugleveren van zelf...